MULTI CULTI TRUST


14 groepsleden, 12 nationaliteiten, hoe bouw je dan aan vertrouwen? Het overkwam mij in Australië. Drie weken lang volgde ik class bij Kaplan International Colleges. Een Engelse taalcursus, voorafgaand aan mijn rondreis door het zuiden van dit prachtige continent.

Meer verschillen kun je niet bedenken…

Ik weet niet eens meer alle nationaliteiten van onze klas maar in ieder geval waren er mensen uit: Japan, Korea, Colombia, Brazilië, Tsjechië, Polen, Italië en Frankrijk. Ook leeftijden en achtergronden verschilden: jonge studenten van rond de twintig, afgestudeerde werkende jongeren van tweede helft twintig, begin dertig, en twee met wat meer jaren achter zich.

Vriendelijke introductie

Veel van de Kaplanstudenten komen in hun eentje naar Australië, maar voelen zich hier snel thuis. Niet alleen door de vriendelijke Australische mentaliteit, maar ook door de prima introductiedag. Elke maandag arriveren er nieuwe studenten. Door een vriendelijke staff worden ze snel op hun gemak gesteld en wegwijs gemaakt. Na de niveautest op de eerste dag wordt de groep verdeeld over de bestaande klassen maar in de pauzes spreek je vaak nog met de mensen die gelijk met jou begonnen zijn. Eén goede introductiedag voor nieuwkomers geeft dus al direct een band.

Warm welkom en gezonde nieuwsgierigheid

Op dag 2 word je door je teacher welkom geheten in je klas. Door in de klas regelmatig van groepje te wisselen (dat moet je echt doen!) leer je iedereen snel kennen. Omdat je allemaal uit een ander land komt is er een gezonde nieuwsgierigheid: where are you from? is een veelgehoorde eerste vraag.

Samen sukkelen geeft vrijheid

Omdat iedereen sukkelig Engels spreekt met soms onverstaanbare accenten voel je je erg vrij om er op los te babbelen. Geen schroom. En dat helpt op twee manieren: er is direct veel contact én je oefent de hele dag je Engels met elkaar.

Vertrouwen bouwen doe je samen

In ons boek Huis van Vertrouwen kun je lezen over de vier bouwstenen van een persoonlijke relatie: identificatie, empathie, altruïsme en integriteit. Door de gespreksoefeningen en informele contacten waren we in de klas voortdurend bezig met identificatie en empathie. Juist omdat iedereen zo verschillend is deden we allemaal erg ons best om overeenkomsten te vinden (identificatie) en verschillen te onderzoeken en te begrijpen (empathie). Omdat bijna iedereen alleen naar dit land is gekomen voel je dat je veel aan elkaar kunt hebben. Mensen helpen elkaar aan woonruimte, maken afspraken om samen uit te gaan, helpen elkaar met de oefeningen en het huiswerk, geven tips om het leven hier in Perth snel te begrijpen (altruïsme). Ach, en twijfel aan ieders integriteit komt eigenlijk niet eens bij je op als je zo met elkaar omgaat.

Teacher

De teacher geeft natuurlijk les maar is verder het goede voorbeeld voor het bouwen van vertrouwen. Zij vertelt veel over Australië maar ook over persoonlijke dingen, is oprecht geïnteresseerd in iedereen, stimuleert de onderlinge contacten, heeft een gezonde dosis humor en helpt waar nodig.

En jij?

Als je zelf hier actief in meegaat, interesse hebt en laat zien, het goede gesprek durft te voeren ook al is je Engels nog verre van perfect, afscheid neemt door op Nederlandse speculaas te trakteren, dan krijg je er veel voor terug. Mooie contacten in slechts drie weken. Tot zelfs een heel lief kadootje van een wat verlegen Koreaanse student die het waardeerde dat je interesse in hem toonde en zijn heimwee begreep. Zijn zus had net een baby gekregen en hij verlangde er naar hen te zien. Hij liet trots een foto zien en vond mijn kleinkinderen natuurlijk ook prachtig….

MEER BLOGS